Hem25 november

25 november

Den 25 november är internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor

Uppsala Kvinnojour uppmärksammar den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor genom att rikta fokus mot olika aspekter gällande våld mot kvinnor.

Vi kommer här posta kommande aktiviteter för att uppmärksamma den 25 november och nedan kan du läsa om de senaste årens konferenser.

2021

På internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor 2021 bjöd Uppsala Kvinnojour in till en digital halvdagskonferens. Detta år riktade vi ljuset mot det ekonomiska våld som kvinnor utsätts för i nära relationer.

Det ekonomiska våldet begränsar en kvinnas livsutrymme på flera plan och kan fortlöpa även efter en separation. Under konferensen får vi veta mer om hur våldet kan ta sig uttryck, vilka konsekvenser det får, men också hur det går att upptäcka och förebygga.

Medverkande

Annika Strandhäll, jämställdhetspolitisk talesperson för Socialdemokraterna inleder konferensen med ett öppningsanförande.

Rickard Ulmestig, docent i socialt arbete. Bedrivit forskning med fokus på handläggning av ekonomiskt bistånd och ekonomiskt förtryck som ett uttryck för våld i nära relation.

Erika Gyllenswärd, verksamhetsutvecklare på NOA (Nationella Operativa Avdelningen) inom området brott i nära relation.

2020

Våld i kvinnors samkönade relationer har i såväl svenska som internationella undersökningar visat sig vara ungefär lika vanligt som mäns våld mot kvinnor i nära relationer. Ändå är det få av dessa kvinnor som söker stöd. Mot bakgrund av detta har Uppsala Kvinnojour skrivit boken Om hon varit man för att erbjuda yrkesverksamma en kunskapsfördjupning om kvinnors våld mot kvinnor.

På internationella dagen för avskaffandet av mäns våld mot kvinnor 2020 riktade Uppsala Kvinnojour ljuset mot detta ämne, genom en digital halvdagskonferens.

2019

På internationella dagen för avskaffande av våld mot kvinnor 2019 riktade Uppsala Kvinnojour ljuset mot vårdnadstvister där en förälder utövat våld mot den andra föräldern, och i många fall även barnet. Trots att uppgifter om våld mot mamma och/eller barn framkommer i vårdnadsutredningar, värderas barns rätt till en god relation till bägge föräldrar högre än barns rätt att leva ett liv fritt från våld. Under konferensen undersöktes hur lagstiftning och praxis i vårdnadsmål ser ut idag. Vad får det för konsekvenser för barnet, och vad behöver förändras? Vad är egentligen barns bästa i vårdnadstvister?

Vi fick även möjlighet att anlägga ett internationellt perspektiv på vårdnad, då organisationen Women’s Legal Services South Australia (WLSSA) medverkade på konferensen med en föreläsning om australiensisk familjerätt och hur denna tar hänsyn till våld i nära relationer.

Medverkande

Annika Rejmer, forskare och rättssociolog. Rejmer har bland annat forskat om utredningar av vårdnadstvister.

Rebecca Berg, utredare vid Myndigheten för familjerätt och föräldraskapsstöd (Mfof).

Women’s Legal Services South Australia (WLSSA). WLSSA arbetar med juridisk rådgivning, utbildning och opinionsbildning. Representanter från organisationen deltar vid konferensen för att redogöra för den australiensiska familjerättslagstifningens fördelar och nackdelar i vårdnadstvister.

Rebecca Lagh, advokat specialiserad på sexualbrott, våld i nära relation och brott mot barn. Lagh deltog som expert i SOU 2019:32: Straffrättsligt skydd för barn som bevittnar brott mellan närstående samt mot uppmaning och annan psykisk påverkan att begå självmord, som föreslår straffbestämmelsen barnfridsbrott.

2018

Heldagskonferens om strypvåld och sekundär traumatisering. Konferensen hölls på Clarion Hotel Gillet i Uppsala.

Medverkande

Morag McLean är legitimerad sjuksköterska med över 35 års erfarenhet. De senaste 11 åren har Morag arbetat på lokala kvinnojourer i Edmonton, Kanada, och erbjudit sin expertis som sjuksköterska till kvinnor och barn som flytt våld i hemmet. Hon är särskilt kunnig inom området strypvåld och tog år 2009 fram ett dokument som ger stöd till yrkesverksamma när de ska identifiera strypvåld. Morag har tagit emot ett antal utmärkelser för sitt engagerade arbete med våldsutsatta kvinnor.

Under föreläsningen kommer åhörarna få veta mer om strypvåld i nära relation, hur offer för strypvåld kan identifieras och vilken hjälp den som utsatts för strypvåld behöver.

Josefin Grände är legitimerad psykoterapeut och har arbetat med frågor som rör mäns våld mot kvinnor och våld i nära relation i över 20 års tid. Idag arbetar hon i egen verksamhet som psykoterapeut på egen mottagning, som utbildare och föreläsare för yrkesverksamma och som handledare för personalgrupper som arbetar med våld och trauma.

Att i sitt arbete möta människor som har utsatts för våld och andra potentiellt traumatiserande upplevelser påverkar och förändrar oss alla, både på kort och lång sikt. Föreläsningen innehåller både beskrivningar av riskfaktorer och viktiga signaler på att arbetet påverkar oss negativt. Den innehåller också beskrivningar av vilka faktorer vi från forskning och klinisk erfarenhet vet kan skapa ett skydd från sekundär traumatisering, både på organisatorisk och individuell nivå.

2017

Heldagskonferens om våldtäkt, skuld och skam. Konferensen hölls på Stadsbiblioteket i Uppsala.

Medverkande

Thordis Elva, journalist och författare. Thordis berättade om sin bok På andra sidan förlåtelsen, som handlar om en våldtäkt som hon själv varit utsatt för. Via länk medverkade även mannen som begick våldtäkten.

Eva Diesen, forskare verksam vid Stockholms Universitet. Eva Diesen pratade om våldtäkt i lagens mening, hur sexualbrottslagstiftningen har förändrats samt om sin forskning om sexualbrott och mäns våld mot kvinnor.

2016

Heldagskonferens om sexuellt våld och prostitution. Konferensen hölls på Clarion Hotel Gillet.

Medverkande

Jale Poljarevius – chef för lokalpolisområde Uppsala/Knivsta. Jale informerade om hur polisen i länet arbetar med prostitution, vad de gjort och vad som behöver göras.

Jonas Trolle, kriminalkommissarie vid polismyndigheten region Stockholm och författare till boken Jakten på Kapten klänning. Under föreläsningen fick vi följa Jonas och hans kollegor genom spaningsarbetet samt gripandet av den förre länspolismästaren och polishögskolerektorn Göran Lindberg.

Nina Rung, kriminolog och genusvetare. Nina Rung föreläste om porr, normer och sexualbrott mot barn.

Cecilia Wikström, EU parlamentariker för Liberalerna, redovisade för hur sexuellt våld och prostitution diskuteras på EU-nivå.