HemOm ossVad gör vi?Projekt och samarbeten

Projekt och samarbeten

Digital Kvinnofrid

Digital Kvinnofrid är ett projekt som drivs av oss på Uppsala Kvinnojour och cybersäkerhetsföretaget Sentor.

Projektet inleddes hösten 2018 och föddes ur en vilja och ett behov av att stärka den digitala säkerheten hos myndigheter, kvinnojourer och de kvinnor, tjejer och barn de möter i sina verksamheter.

Syftet med projektet är att höja kompetensen om IT-och informationssäkerhet samt digitalt våld hos myndigheter, kvinnojourer och andra verksamheter som möter våldsutsatta. Projektet ger verksamheter konkreta verktyg, möjligheten att förbättra sin interna verksamhet samt kunskap som kan förmedlas till stödsökande kvinnor.

Digital Kvinnofrid är det första initiativet i Sverige som förenar kunskapsfälten mäns våld mot kvinnor och våld i nära relationer med cybersäkerhet, och 2020 vann projektet priset årets initiativ i civilsamhället av Forum!

Inom projektet erbjuder vi tillsammans med Sentor både digitalta och fysiska utbildningar på digitalt våld och IT-säkerhet för myndigheter, kvinnojourer och andra verksamheter som möter våldsutsatta. Vi har också tagit fram informationsmaterial om digitalt våld och IT-säkerhet.

Läs mer, skaffa materialet eller boka en föreläsning på projektets hemsida: www.digitalkvinnofrid.se

Digital Kvinnofrid

Om hon varit man

Om hon varit man är en bok om kvinnors erfarenheter av våld i samkönade relationer som togs fram av oss på Uppsala Kvinnojour.

I boken intervjuas 11 kvinnor med erfarenhet av att utsättas för våld av en kvinna de haft en romantisk och/eller sexuell relation med. Deras berättelser ger en inblick i hur våldet kan ta sig i uttryck när förövaren är en kvinna, vilka omständigheter som gör dessa våldsutsatta särskilt sårbara samt hur våldet förstås av omgivningen. Kvinnornas berättar också om hur de bemötts av yrkesverksamma när de sökt stöd för sin våldsutsatthet.

Boken släpptes 2020 och har som främsta syfte att erbjuda yrkesverksamma en kunskapsfördjupning om våld i kvinnors samkönade relationer, där kvinnornas egna erfarenheter är den centrala källan till kunskap.

Kvinnornas berättelser ger också andra våldsutsatta lhbtq-kvinnor möjlighet till igenkänning och identifikation.

Inom projektet erbjuder vi också utbildningar och föreläsningar baserade på boken för yrkesverksamma som möter våldsutsatta hbtqi-kvinnor.

Du kan köpa boken både som e-bok och i fysisk upplaga i vår webbshop och boka föreläsning via detta formulär eller genom att skicka ett mail till info@uppsalakvinnojour.se.

Boken Om Hon Varit Man

Ctrl

Ctrl är ett samarbetsprojekt mellan Fredens Hus, Uppsala Kvinnojour och Sentor, med stöd från Jämställdhetsmyndigheten. Projektet syftar till att belysa och förebygga digitalt våld i ungas relationer.
Projektet riktar sig också till vuxna. Unga efterfrågar att föräldrar och andra vuxna i deras närhet ska ha större kunskap och förståelse för digitalt våld. Vi har därför tagit fram en informationsfolder som riktar sig till föräldrar och vuxna som möter unga i sitt yrke.
Inom projektet håller vi interaktiva och diskussionsbaserade workshops för högstadie- och gymnasieelever som har tagits fram i samarbete med unga själva. Vi sprider också kunskap och inspiration genom vår hemsida och sociala medier. Framöver planerar vi även att erbjuda föreläsningar inom området som riktar sig specifikt till vuxna.
Läs mer, ladda ner foldern eller boka workshop på projektets hemsida: www.digitalctrl.se

ctrl

Schyssta relationer

Projektet “Schyssta Relationer” är ett samarbetsprojekt mellan Uppsala Kvinnojour och Fredens Hus. Projektet syftar till att öka kunskapen hos gymnasieelever i Uppsala kring våld i nära relationer och samtycke.

Inom projektet håller vi två interaktiva och diskussionsbaserade workshops på tema våld i nära relationer och samtycke för elever i årskurs två på gymnasiet. Genom exempelvis scenario, värderings och gruppövningar får elever lära sig vad våld är, hur det tar sig i uttryck och kan identifieras och hur man som vän kan ingripa om man identifierar våld. Eleverna får också genom övningar och diskussioner lära sig vad samtycke innebär i lagen, hur det utövas i praktiken och vilka förväntningar som finns i relationer.

Du kan boka workshops eller ställa frågor genom att skicka ett mail till info@uppsalakvinnojour.se eller skola@fredenshus.se.